Slager Ad Kooijman

02 februari

Al decennialang de vrolijke, goedlachse slager van Jumbo Westpolder.

Slager of zeeman?
Het gekke is: het had weinig gescheeld of slager Ad had, zoals wij hem kennen, nooit bestaan. Het leven is een optelsom van beslissingen die je neemt. Van kruispunten waarbij je links-, rechtsaf of rechtdoor gaat. Ads eerste kruispunt kwam nadat hij geslaagd was voor de mavo. Nadat hij zich had ingeschreven bij een uitzendbureau, kreeg hij op dezelfde dag te horen dat hij zowel slager als zeeman kon worden. Ad koos voor het eerste; mede omdat zijn vader ook slager was en hij in die wereld was opgegroeid.

Gezicht
En zo werd slager Ad het gezicht van Jumbo Westpolder; met ruim dertig jaar ervaring en een grote, vaste klantenkring. Klanten die speciaal voor hem komen. Voor iets uit zijn slagerswinkel uiteraard, maar ook voor advies – hoe maak je de perfecte medium biefstuk? -, om hun voordeel te doen met zijn geslaagde kookexperimenten die hij graag met zijn klanten deelt. Of om, wanneer het rustig is, met hem de week door te nemen. Als slager moet je van alle markten thuis zijn.   

Honderd parttimers
Ad Kooijman: ‘In mijn slagersloopbaan heb ik gewerkt met wel honderd parttimers. En het leuke is dat ik die nu regelmatig langs zie langskomen met hun gezin. Om iets te kopen, maar ook gewoon om een praatje te maken. In dat opzicht is Papendrecht gelukkig een echt dorp gebleven. Een dorp waarvan ik, denk ik, inmiddels 50 procent van de inwoners ken. En andersom is dat percentage misschien nog wel hoger. Dat komt door het beroep dat ik heb, maar ook hoe ik daar invulling aan geef: joviaal, extravert. Zo ben ik nu eenmaal.

Uitstapje
En daarom is het voor velen een gezellig uitstapje om aan het einde van de week even bij Ad langs te gaan. Een uitstapje waar je echt naar uit kunt kijken. Al is het alleen maar om stoom af te blazen,  te lachen en blij te zijn dat het weer weekend is.