Brullende motoren

Beleef techniek in een bijzonder museum voor jong en oud met 28 werkende historische verbrandingsmotoren.

Stichting Historische Verbrandingsmotoren
Papendrecht herbergt aan de Ketelweg 63b een heel bijzonder leuk en leerzaam museum. Een museum opricht door Peter Reichwein, die zich inzet voor het behoud van bijzonder technisch historisch erfgoed in Nederland. Nederland (en Duitsland) kent een rijke historie aan fabrieken/merken die in de periode van 1905 tot en met nu dieselmotoren hebben geproduceerd. Van de meeste oude Nederlandse merken is bij de stichting nog een werkend exemplaar te zien.

U-boot motor
SHVP behoudt en onderhoudt examplaren van deze bijzondere dieselmotoren. Bovendien stelt het SHVP deze tentoon aan het grote publiek. Dit alles is mogelijk gemaakt door de inzet van de gepassioneerde deelnemers die zowel met fysieke arbeid en financiële bijdragen aan de bescherming van dit prachtige cultuur-historische erfgoed. Ook in Duitsland zijn er vele merken in de loop van de jaren verdwenen of opgegaan in andere merken. Voor de Duitse motoren geldt dat goed te zien is hoe de 1e en 2e wereldoorlogen invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de dieselmotor. Als hoogtepunt geldt hiervoor onze M.A.N. zes cilinder dieselmotor uit 1917,oorspronkelijk gebouwd om te dienen in een U-boot. Het behouden van al deze historie is daardoor van groot belang.
Bezoekers kunnen zien wat Nederland heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de dieselmotor en hoe deze is verlopen. Erg leerzaam en interessant! Op de website lees je de openingstijden: www.shvp.nl

Alle tips UITagenda Meld je verhaal