Voor wie een egelleven telt

Heeft bij Egelopvang Papendrecht zijn bestemming gevonden.
 

De organisatie, die zich richt op het opvangen en verzorgen van zieke egels, heeft in 2021 een recordaantal van 1248 egels opgevangen. Hiermee is in Papendrecht nu de grootste egelopvang van Nederland gevestigd!

Twenty-four seven
Zeven dagen en avonden per week is een groep van ongeveer veertig vrijwilligers en drie betaalde krachten druk met het verzorgen van egels. Ferry van Jaarsveld heeft dierverzorging gestudeerd en werkt fulltime in de Egelopvang: ‘Ik vind het mooi om te zien hoe een zieke egel weer opknapt en terug de natuur in kan. Daarnaast ben ik er trots op hoe hard onze vrijwilligers zich inzetten voor de egels in de opvang.’ Jessie de Keijzer, ook afgestudeerd als dierverzorger: ‘Ik vind het ontzettend belangrijk dat er goede plekken zijn waar dieren verzorgd kunnen worden als ze in nood of slechte gezondheid door mensen gevonden worden.’ De derde betaalde kracht, Elize ’t Jong, heeft de opleiding Paraveterinair afgerond. ‘Als paraveterinair ben ik hier eigenlijk een soort egeldierenarts. Ik zoek uit wat het dier scheelt, behandel het zo nodig en zorg ervoor dat de egel uiteindelijk weer gezond de natuur in kan.’ Voor de avonden en de nachten is bij de Egelopvang een nachtopvang aanwezig, waar de dierenambulance toegang toe heeft; ook na sluitingsuren. Zij laten de egel zó achter dat hij voorzien is van zijn basisbehoeften tot de volgende ochtend.

Terugkeer
De in 2013 aan de Admiraal de Ruyterweg 1a opgerichte Egelopvang Papendrecht, is een wildopvang van de dierenbescherming die als doel heeft om zieke, beschermde, inheemse egels tijdelijk op te vangen, (medisch) te verzorgen en uiteindelijk weer vrij te laten in de natuur. De egels die opgevangen worden, kunnen door ziekte of letsel niet zelfstandig leven in de natuur. Dit kunnen ook jonge egels zijn die geen moeder meer hebben en door de Egelopvang grootgebracht moet worden. Egelopvang Papendrecht doet zijn best om de dieren zo spoedig mogelijk te laten terugkeren naar de natuur. Daarbij wordt uiteraard zoveel mogelijk voorkomen dat de dieren onnodige stress ervaren of letsel oplopen. Dat de Papendrechtse Egelopvang jaarlijks zoveel egels opvangt, laat natuurlijk wel zien hoe belangrijk deze is voor de egels uit regio Rotterdam, Drechtsteden en omstreken.

Meldkamer
Egels worden door onder meer dierenambulances, particulieren, politie en boswachters gebracht naar Egelopvang Papendrecht. Particulieren kunnen verzwakte of gewonde egels elke dag van de week tussen 09.00 en 17.00 uur brengen. Ook kan men contact opnemen met de meldkamer, wanneer er sprake is van een egel in nood. Bel dan naar 0900 -112 0000 en de dierenambulance wordt erop uitgestuurd. Zo nodig brengen zij de egel naar de opvang. 

Waar de egels de zorg krijgen die ze nodig hebben. Egelopvang Papendrecht is niet voor niets de grootste egelopvang van Nederland!
 

Alle tips UITagenda Meld je verhaal