Door het oog van Jan Veth

6 april

Vanaf 19:30 tot 21:30

Recreatie

Locatie:
Papendrecht
Vondellaan 158


Organisator:
Volksuniversiteit Papendrecht


Prijs:
€ 18,00


Contact:
078-6154764
info@vupapendrecht.nl


Bezoek de website

Op 6 april houdt Hoo Man Chan een lezing over Jan Veth (1864-1925), van wie in het voorjaar in het Dordrechts Museum een grote overzichtstentoonstelling is.

Deze Dordtse schilder was een belangrijke figuur in de kunstwereld, portretteerde de intellectuele elite, en was tevens dichter en ook verbonden aan het kritische tijdschrift De Nieuwe Gids. Jan Veth schilderde samen met Anton Mauve en met de Amsterdame Joffers.

Aan het turbulente eind van de late 19de eeuw begaf hij zich in het hart van de Nederlandse kunstwereld: de hoofdrolspelers van die vroeg-moderne tijd, legde Veth vast in een klassieke maar ook eigentijdse schilderstijl, terwijl hij in zijn bevlogen kunstkritieken uiting gaf aan zijn fijnzinnige blik op de veranderingen in de kunst. 

Veth was ook nog eens hoogleraar kunstgeschiedenis en esthetica in Amsterdam.

Jan Veth-zelf speelt de gastconservator die de bezoeker door de Dordtse tentoonstelling leidt, aan de hand van zijn eigen woorden in brieven en kritieken die samen de rode draad vormen.

Met zijn schilderijen, litho's en geschriften, aangevuld met kunstwerken van de kunstenaars waar hij over schreef en wie hij bewonderde en verzamelde, neemt Jan Veth ons mee naar een bewogen tijdperk: de tijd waarin ideeën die wij hebben over wat kunst is en "dé kunstenaar", ontstaan zijn.