Zaterdagmiddag concert 258

1 oktober

Vanaf 15:30 tot 16:30

Recreatie

Locatie:
Papendrecht (De Morgenster)
Muilwijckstraat 1


Organisator:
St. Zaterdagmiddagconcerten Papendrecht


Contact:
zmcpapendrecht@gmail.com


Bezoek de website

Op 1 oktober gaat het 41e seizoen zaterdagmiddagconcerten van start met trombone. De Papendrechtse trombonist Beat Maurer zal de alt- en de tenortrombone bespelen, begeleid door Arie de Bruijn op orgel.

De naam trombone is afgeleid van het Italiaanse ‘tromba’, dat ‘grote trompet’ betekent. Dat klopt ook, want de tenortrombone is tweemaal zo lang als de trompet. Uiteraard door de schuif die de toonhoogte varieert.

Vooral het ‘vocale spelen’ dat belangrijk is voor het 16e en 17e eeuwse ensemblerepertoire, is een fundament voor de basistechniek van een trombonist. Daarom opent het programma met het vocale ‘Onze vader’ van Arvo Pärt en Steigleder.

Aansluitend een prachtige Canzon (lied) van Frescobaldi gevolgd door een transcriptie van een hoboconcert van Marcello. Ook in de volgende bekende werken staat het ‘vocale spelen’ centraal: Wohl mir dass ich Jesum habe van Bach en Lascia ch’io pianga van Handel.

Via de renaissance en de barok komen we ten slotte bij de romantiek met de Aria van Flor Peeters, een treurmars uit een tromboneconcert van David en als afsluiting het virtuoze Morceau symphonique van Guilmant.

Enkele orgelwerken ter afwisseling maken het concert compleet.