Bach, Bacher, Bachtst

In de wereld van de klassieke muziek staat Bach op eenzame hoogte. 

Zijn werk kan alleen door hem zélf worden overtroffen. Zo vinden velen. Maar hoewel Arie de Bruijn, voorzitter van de Stichting Zaterdagmiddagconcerten Papendrecht, ook een groot liefhebber is van de muziek van Bach, wil hij toch een nuance aanbrengen.

Geen mainstream
‘Natuurlijk vind ik hem, net als bijna iedereen die van klassieke muziek houdt, briljant. Zijn composities zijn uitzonderlijk knap gemaakt. Maar dat betekent voor mij niet dat het bij hem ophoudt. Er is meer dan Bach. Ik probeer altijd verder te kijken dan de muziek die iedereen kent en mooi vindt. Voor mij liever geen mainstream maar muziekstukken van minder bekende componisten, die soms verbazingwekkend knap geschreven zijn. En dat merk je aan de muziek die we, als Stichting Zaterdagmiddagconcerten Papendrecht, in de Morgensterkerk laten horen.’

Binnenwippen
De in 1982 opgerichte Stichting Zaterdagmiddagconcerten Papendrecht, die behalve voorzitter Arie de Bruijn bestaat uit secretaris Aren Klink en penningmeester Bert Streefkerk, organiseert ongeveer zes keer per jaar een gratis toegankelijke klassieke uitvoering. Altijd ‘s zaterdags van 16.00 tot 17.00 uur in de Morgensterkerk, wat de ‘laagdrempeligheid nog meer vergroot, want mensen die rond dat tijdstip aan het winkelen zijn, kunnen zo bij ons binnenwippen.’ En horen dan muziek die je vaak niet op Classic FM hoort. Bijvoorbeeld niet de bekende Matthäus-Passion van J.S. Bach, maar die van J.V. Meder: de componist van wie Bach veel geleerd heeft.

Conservatorium
De musici die in de Morgensterkerk opreden, komen vrijwel allemaal van het conservatorium. Sommigen van hen zijn net afgestudeerd en zijn op zoek naar een podium, wat absoluut niet meevalt. De stichting, die meer aanbiedingen om te komen optreden krijgt dan ze aankan, geeft hen de mogelijkheid te laten zien wat ze kunnen. Het mes snijdt zo aan twee kanten.  

Geen subsidie
De Stichting Zaterdagmiddagconcerten Papendrecht krijgt geen subsidie en moet wat dat betreft haar eigen broek ophouden. Vandaar dat er geen Jaap van Zwedens, Isabelle van Keulens of andere beroemdheden uitgenodigd worden.

Maar daar is voorzitter Arie de Bruijn niet echt rouwig om. Lachend: ‘Wat schrijver Maarten ’t Hart over Bach heeft gezegd, geldt ook voor mij. “Hij heeft me behoed voor de treurnis van The Rolling Stones en The Beatles.”’ 

Alle tips UITagenda Meld je verhaal