Papendrecht?

Papendrecht is een verrassend dijkdorp!

Papendrecht is een prachtig verrassend en modern dijkdorp. De oorspronkelijke bewoners van het gebied vestigden zich rond 1105 langs de rivier de Merwede. Papendrecht is een groene gemeente en is de laatste jaren uitgegroeid tot een economisch, cultureel en sportief welvarende plaats met ruim 32.000 inwoners. De bewoners in Papendrecht bestaan uit een bont gezelschap van geboren en getogen Papendrechters, forensen en medewerkers van de vele mooie bedrijven zich in de loop der jaren hebben gevestigd in Papendrecht. Papendrecht is qua bewoners ook een multiculturele plaats. Langzaam maar zeker begint het besef van trots onder de Papendrechters over Papendrecht steeds mee te te nemen! Het is gewoon heel erg lekker wonen en leven in Papendrecht.


 

 

Waar komt de naam Papendrecht vandaan?

‘Papen’ zo werden de geestelijken in de middeleeuwen genoemd, deze geestelijken van het kapittel van Sint Marie te Utrecht, gesticht in 1081, waren eigenaar van het belangrijke veer in Papendrecht. Een veer werd ook een ’Drecht’ genoemd, dit is een oud Frankisch woord voor een oversteekplaats of veer in een rivier.

Geschiedenis Papendrecht

Het gebied rondom Papendrecht, de Alblasserwaard, is gelegen tussen de rivieren de Lek, de Merwede en de Noord. Al tijdens de Romeinse tijd was het bewoond en het was een zeer moerassig gebied. De eerste bewoners vestigden zich daarom op de hoger gelegen zandduinen ook wel donken genoemd. Vanwege de vele overstromingen trokken deze mensen rond het jaar 250 weg en raakte de streek ontvolkt. Pas rond het jaar 1000 vestigden zich hier weer mensen. Zij stichtten ergens in de elfde eeuw de nederzetting Papendrecht, dat in 1105 voor het eerst genoemd werd in een officieel document.

Overstromingen

In de dertiende eeuw begon men met het ontginnen en droogleggen van het moeras- en veengebied rondom Papendrecht. Na 1277 toen de dijken werden aangelegd ontstond er het dorp Papendrecht. De dijken dienden om het dorp te beschermen tegen de overstromingen. Hoewel de dijken enige bescherming boden, werd Papendrecht in latere eeuwen nog vaak getroffen door watersnoodrampen. Tot aan het begin van de negentiende eeuw, toen er betere technieken kwamen om het land te beschermen, werd de Alblasserwaard wel 32 maal getroffen door overstromingen. De laatste overstroming was in 1953 toen de dijk bij de Noordhoek doorbrak.

Dorp van dijkenbouwers & Erwtenpellers

Door de vele overstromingen was de bevolking van Papendrecht behoorlijk arm. Men leefde met name van de visserij, de landbouw, veeteelt en het verbouwen van riet. Ook waren de inwoners, door hun voortdurende strijd tegen het water, gespecialiseerd in het bewerken van de dijken. In de periode van Napoleon hielden veel Papendrechters zich bezig met het pellen van erwten, hier is ook de bijnaam 'Erwtenpellers' vandaan gekomen.Tot 1816 was het dorp in het bezit van adellijke families. Pas hierna kwam er een gemeentebestuur en begon Papendrecht zich verder te ontwikkelen. Met name in de jaren zestig is Papendrecht flink uitgebreid en in 1986 slokte het een deel van het voormalige Wijngaarden op.


 


Gemeente Papendrecht

Papendrecht is een gemeente en ligt in de Alblasserwaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Papendrecht telt 32.306 inwoners (31 mei 2018, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 10,77 km² (waarvan 1,30 km² water). 

Het gemeentewapen van Papendrecht bevat drie molens: een trasmolen, een korenmolen en een poldermolen. De drie afgebeelde molens zijn er niet meer, maar in het Park Noord Hoekse Wiel staat sinds 30 augustus 1980 een (verkleinde) weidemolen als herinnering aan die tijd. De molen is gerestaureerd en wordt weer vaak bemalen door molenaars.

Papendrecht is een van de gemeenten van de regio Drechtsteden en wordt omringd door de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Molenwaard, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Aan de westzijde van de gemeente stroomt de rivier de Noord en aan de zuidzijde de Merwede.

Ben je nieuwsgierig geworden? Papendrecht is een geweldige gemeente om te wonen of gewoon eens te bezoeken voor één van de vele verrassende activiteiten, winkels of bezienswaardigheden!

 Alles ontdekken over Papendrecht? Ontdek de onderstaande handige links:

Lees hier alle actuele cijfers over de Gemeente Papendrecht: 

https://allecijfers.nl/gemeente/papendrecht/


De website van de Gemeente Papendrecht:

https://www.papendrecht.nl

 

Bekijk het winkelaanbod in Papendrecht:

https://www.papendrechtverrast.nl/categorieen/winkels/

 

Maak kennis met de ondernemers uit Papendrecht:
http://ovp-papendrecht.nl

  

Papendrecht heeft ook zijn eigen TV en Radio Zender, RTV Papendrecht:

http://www.rtvpapendrecht.nl

 

Laat je verleiden door verrassende tips over Papendrecht:
https://www.papendrechtverrast.nl/tips/

 

Bent u op zoek naar zorg in Papendrecht:

http://www.sterkpapendrecht.nl

 

Ontdek de verrassende uitjes en uitgaan in Papendrecht:

https://www.papendrechtverrast.nl/uitagenda/Ontdek alles over de activiteiten in jouw wijk door Puur Papendrecht:

www.puurpapendrecht.nl

Het complete en uitgebreid nieuwsoverzicht vind je op:

www.papendrecht.net