Bij jeu-de-boules kan het balletje raar rollen

Winnen of verliezen ligt vaak zo dicht bij elkaar dat alles of niets maar een paar millimeter scheelt.

En daarom gaan de spelers van Boules Amis door met ‘pointer’ en ‘tirer’, tot de dertien punten zijn bereikt. Want pas dan is het spel écht beslist.

Op 2 december 1982 werd de jeu-de-boulesvereniging, die toen nog De Boulende Ertepeller heette, officieel opgericht. Een kleine vier jaar later werd deze naam, die iets te lang voor het mooi was, veranderd in de huidige naam: Boules Amis. 

Vondelpark
Boules Amis had toen nog geen eigen onderkomen en speelde in het Vondelpark, waarbij ze gebruik mochten maken van Garage van Wijngaarden om naar de wc te gaan. Pas in 1989 kwam in deze niet bijzonder ideale situatie verandering.

Volksuniversiteit
Bij de Volksuniversiteit lag een verwaarloosd terrein dat eerder gediend had als kinderspeelplaats. Dit lag centraal in Papendrecht en bood voldoende ruimte om tien banen aan te leggen. Nadat er veel werk was verricht om de grond geschikt te maken voor jeu-de-boules, kon op 30 september 1989 de toenmalige burgemeester Bandell de banen feestelijk openen. 

Franse ballen
Sindsdien speelt Boules Amis op de jeu-de-boulesbanen naast Volksuniversiteit Papendrecht het balspel met de Franse naam; het balspel waarbij je al snel denkt aan een Frans wijntje, kaasje en stokbrood. Kortom, aan 'joie de vivre'.

Nederlandse koffie
Maar die Franse levensvreugde, die kennen wij ook! Dat zie je elke woensdag en zaterdag, wanneer Boules Amis de metalen ballen weer laat rollen om, vaak met behulp van een meettouwtje, steeds te bepalen wie het kleine, houten balletje het dichtst benaderd heeft. Na afloop is er Nederlandse koffie in de Volksuniversiteit, waarbij lachend de wedstrijd nog eens doorgenomen wordt.

Clubcompetitie
De clubcompetitie start begin april en duurt tot eind september. Daarna kun je bij Boules Amis, tot het weer menens wordt, ‘vrij spelen’. 

Nieuwsgierig geworden? Kom dan eens kijken. Misschien is het spel wel iets voor jou? Je hoeft er in ieder geval niet voor naar Frankrijk. Jeu-de-boulen kun je heel goed in Papendrecht!

Voor meer informatie kijk je HIER.

Alle tips UITagenda Meld je verhaal