‘Dijkwerken’

Muziekvereniging Excelsior heeft van muziekstuk ‘Dijkwerken’ een indrukwekkende videoclip gemaakt.

Vanwege de belangrijke betekenis van Excelsior voor Papendrecht - 'al ruim honderd jaar levert de vereniging een belangrijke bijdrage aan de identiteit van Papendrecht' - heeft zij de C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs 2022 ontvangen. Van het bijbehorende prijzengeld heeft Excelsior 'Dijkwerken' professioneel opgenomen en uitgebracht.  

Het in opdracht van Excelsior gecomponeerde 'Dijkwerken’ ging tijdens het Nieuwjaarsconcert van 2020 in première. De componist Peter Habraken verwerkte in het stuk betekenisvolle hoofdstukken uit de Papendrechtse geschiedenis.

C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs
De door de gemeenteraad in het leven geroepen C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs, wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die bijdraagt aan de bevordering van de kennis over de geschiedenis en identiteit van Papendrecht. Op 2 januari 2023 maakte oud-burgemeester De Bruin tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Papendrecht bekend dat Excelsior de huidige winnaar is.  Rutger Tromp, voorzitter van Excelsior: ‘De bekendmaking heeft binnen de vereniging heel veel mooie reacties losgemaakt, waaruit we merken dat deze prijs velen binnen de vereniging nauw aan het hart gaat. Ik herken duidelijk de brede wens in de vereniging om ons ambassadeurschap met blijvende, grote passie te vervullen.’

Ode aan Papendrechts erfgoed
‘Dijkwerken’ is door Peter Habraken gecomponeerd ter ere van het 100-jarig bestaan van Excelsior. De componist maakte daarbij gebruik van de archieven van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht, waarmee zijn stuk een ode aan Papendrechts erfgoed werd. Met name aan de dijken die Papendrecht in de loop der jaren met meer of minder succes tegen het stijgende water beschermden. 

Studio
Het Groot Orkest van Excelsior, onder leiding van Ruud Welle, heeft ‘Dijkwerken’ vakkundig in de studio opgenomen. Samen met videobeelden van het orkest en archiefbeelden van Papendrecht, is het een aangrijpende videoclip geworden, die een eerbetoon aan Papendrecht is.

Op 25 mei 2023 overhandigde Rutger Tromp de videoclip 'Dijkwerken' op een USB-stick aan het college (wethouder Jan Dirk van der Borg) en de gemeenteraad van Papendrecht (plaatsvervangend voorzitter Trijntje van Es).

In het juryrapport lees je meer over de achtergrond en het toekennen van de C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs. De jury bestaat uit Kees de Bruin, Erik Groeneweg en Mariëlle Stolker.
 

Alle tips UITagenda Meld je verhaal