Uit je Papendrechtse dak met Salsa

Bij Salsa denk je al snel aan opzwepende muziek, waarbij liefde en passie centraal staan. 

En denk je eerder aan warmte en zon, dan aan kou en regen. Niet iets voor ons nuchtere Nederlanders, dus. Maar niets is minder waar!

In het oer-Hollandse Papendrecht, dat al sinds eind dertiende eeuw gebukt gaat onder barre weersomstandigheden, kun je namelijk bij dansschool 4Salsa de zon zien opkomen door daar de Salsa Cubana te leren. En waan je je, al dansende, in verre oorden. 

Wat betekent Salsa eigenlijk?
Salsa, het Spaanse woord voor saus, is een verzamelnaam voor een aantal uit het Caribisch gebied komende dans- en muziekstijlen, zoals Son, Merengue, Bachata en Cha-Cha-Cha Cubana. De oorsprong van Salsa ligt in Cuba. Een bekend voorbeeld van de oorspronkelijke Son, is de Buena Vista Social Club, die eind jaren 90 ook in Nederland voet aan de grond kreeg. Als iets toen duidelijk werd, was het wel dat muziek en plezier maken niet leeftijdsgebonden is.

Achtkwartsmaat
En dat geldt ook voor Salsa dansen. Iedereen kan het! Om alvast een idee te krijgen, de salsa is een achtkwartsmaat. De dans is opgebouwd uit blokjes van acht tellen, waarbij de vierde en achtste tel een rustmoment zijn. 

Durf je het aan? Dansend uit je dak gaan in Papendrecht? Twee keer per jaar start in het sportcentrum een nieuwe cursus, waarbij je er op Caribische klanken achterkomt dat muziek niets te maken heeft met de plek waar je woont. Om daarna weer met je fiets naar huis te gaan en te hopen dat je droog overkomt.
 


 

Alle tips UITagenda Meld je verhaal