Heart To Heart - Business Inside

19 april

Erik Vis en Lies van Bodegraven nemen een kijkje in elkaars keuken.

Wat zijn hun drijfveren? Wat is hun passie? En waarom zijn ze ondernemer?

Slagerij Erik Vis
Erik Vis, slager en eigenaar van Slagerij Erik Vis: ‘Ik ben slager in hart en nieren. Dat zit bij ons in de familie, want mijn vader en opa waren óók slager. Bovendien had mijn opa ook nog twee broers die een eigen slagerij hadden. Ikzelf ben nu de laatste slager van de familie. Mijn vader is in 1961 in Papendrecht begonnen; in de Goudenregenstraat. Toen hij op een gegeven moment met zijn gezondheid ging tobben, ging ik bij hem werken. Toen hij écht moest stoppen, was ik nog te jong om de zaak over te nemen. Ik was 22 en dat zag ik nog niet zitten. Daarna heb ik nog een tijd in de autoverkoop gezeten, maar daar kon ik mijn ei niet in kwijt. En dus koos ik alweer snel voor het slagersvak. Ik kon dat vak gewoon niet missen. Het fysieke bezig zijn, een mooi product maken, en altijd proberen om het te verbeteren. Het leuke aan het vak is het ambacht en klanten blij maken.  Wanneer die gelukkig zijn, krijg je de meeste voldoening.’ 

Rode Kruis, afdeling Alblasserwaard
Lies van Bodegraven,  supportmedewerker van het Rode Kruis: ‘Zoals bekend, is het Rode Kruis een landelijke organisatie die noodhulp verleent. Vorige week hebben we meegewerkt aan de giroactie 555 voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. Er zijn ook mensen van het Rode Kruis naar Turkije toegegaan. Lokaal vormen wij de afdeling Alblasserwaard in District Zuid-Holland Zuid. Tegenwoordig is er bij ons ook een noodhulpteam gevestigd, dat hiervandaan vertrekt om hulp te bieden wanneer zich een ramp voordoet. Dan moet je denken aan het assisteren bij hoog water of het uitdelen van water wanneer het erg heet is. We ondersteunen fysiek maar ook mentaal. Echt heel dankbaar werk. Hier in onze regio zijn er 40 à 45 vrijwilligers beschikbaar om ondersteuning te verlenen. Zo zijn we in Papendrecht aanwezig bij de atletiek, in Sliedrecht bij de Santarun en het Baggerfestival, en binnenkort zijn we ook bij een foodtruckfestival in Gorinchem. En als je dan bedenkt dat het Rode Kruis voornamelijk op vrijwilligers runt, dan blijf ik dat iets heel moois vinden.’ 

Toekomst
Lies hoopt dat Rode Kruis afdeling Alblasserwaard nog meer ondersteuning kan gaan verlenen bij evenementen. ‘En daarnaast willen we ook nieuwe dingen ontwikkelen. Op dit moment zijn we in deze regio educatie aan het opzetten. Daar ben ik mee gestart en ik vind het heel leuk en belangrijk om hiervoor bij de basisscholen langs te gaan. Om de kinderen het verhaal van de EHBO mee te geven: “Als er thuis wat gebeurt, weten jullie dan wat jullie moeten doen?” De meeste kinderen zijn in zo’n geval bang om eropaf te gaan. Dus is het mijn taak om ze bewust te maken.’ 

Erik: ‘Als ik kijk hoeveel mensen nu de gehele slagersvakopleiding volgen, dan is er op het ogenblik weinig animo voor het slagersvak. Hoewel de opleiding wel bréder is geworden. Tegenwoordig is er ook groente en vis in opgenomen en zijn er speciale opleidingen voor McDonald’s en supermarkten. Ik hoop echt dat het een keer kentert, want het is in de slagerij leuk en afwisselend werk. Je doet het ook met elkaar. Als ik iets aan het maken ben en de winkel staat vol, dan laat ik dat liggen en ga ik meehelpen. Natuurlijk heb ik ook een adviserende taak. Zo vragen klanten me vaak wat ze voor een bepaald gerecht nodig hebben en soms informeren ze ook naar een vleesproduct met een buitenlandse naam. Of ik dat óók heb. Maar er is geen verschil tussen een Nederlandse en een Belgische koe. Ik denk dat onze toekomst ligt in het specialisme. Vleesverkopers zijn er overal, maar slagerijen met worstmakerijen niet. Wij maken de hammen, boterhamworst, gekookte worst en cornedbeef allemaal zelf.’

Uitdaging
Lies staat voor de grondbeginselen en de gedragscode van het Rode Kruis. ‘Wij helpen iedereen. Ook de dronkaard die in de hoek van de straat ligt. Onze uitdaging is om de vrijwilligers te blijven motiveren en boeien. Onze vrijwilligers zijn gemiddeld wat ouder. Misschien moeten we het zoeken in een samenwerking met bijvoorbeeld de scouting. We willen met de jeugd, om hen te motiveren, meer gaan samenwerken met de politie en de brandweer.’ 

Erik ziet het als een grote uitdaging om de boel draaiende te houden. ‘Om mensen gemotiveerd te krijgen om in de slagerij te werken, want het is echt leuk en gevarieerd werk. Veel mensen volgen nu een kookopleiding. En dat hoort tegenwoordig ook bij de slagersvakopleiding. Maaltijden maken, buffetten verzorgen, het is heel breed allemaal. Mijn vader zei vroeger, toen hij met zijn scootmobiel bij ons in de winkel kwam en de toonbank zag: “Ik zou er helemaal gek van worden, zoveel assortiment als jij hebt.” Toen híj in 1961 begon als slager in Papendrecht, was het een tartaartje, een slavink en voor de rest alleen maar vlees en vleeswaren.‘ 

Tip aan Erik
Lies: ‘Ga zo door met het verkopen van kwalitatief goed vlees. Dat is heel belangrijk en natuurlijk erg lekker.’

Tip aan Lies
Erik: ‘Zoek wat meer de samenwerking, zoals met Scouting van Brederode, om hun leden de beginselen van EHBO bij te brengen. Die vaardigheden hebben zij ook nodig. En zo zijn er meer organisaties die je kunt helpen. Kijk goed om je heen en blijf volhouden. De aanhouder wint.’

Tip aan Papendrechtse ondernemers
Lies: ‘Vanuit het Rode Kruis bezien, zou het goed zijn als het personeel van ondernemers opgeleid werd om mensen te helpen als dat nodig is. Zodat ze, wanneer er iets gebeurt, in ieder geval kunnen reanimeren.’

Erik: ‘Ja, wij hebben bij Bakkerij Vlot, met wie we in één zaak staan, een defibrillator hangen.’ 

Lies: ‘Maar niet iedereen kan of wil hem gebruiken. Je moet een knop om kunnen zetten.’ 

Tot slot
Lies en Erik zetten óók de knop om wanneer dat nodig is. Lies, als supportmedewerker van het Rode Kruis, door snel te handelen wanneer een situatie daarom vraagt. Erik door te kiezen voor het slagersvak, het beroep waar zijn hart echt ligt. 

Bovenstaand interview is een samenvatting. Het complete interview kun je HIER lezen.